09-08-2024

De verplichte AOV: Regel nu al een vangnet!

Verplichte AOV

Het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandig ondernemers is een onderwerp dat momenteel veel aandacht krijgt in Nederland. Het kabinet heeft plannen om alle zelfstandigen te verplichten zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, met als doel hen beter te beschermen tegen financiële risico’s bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Maar hoe kun je dit regelen en geldt de verplichting ook voor jou?

De verplichte AOV voor zzp'ers en ondernemers

Na jarenlange discussie heeft het kabinet concrete plannen gepresenteerd voor de invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, met als beoogde ingangsdatum 1 januari 2027. Deze verzekering zal verplicht worden voor alle zelfstandige ondernemers die winst uit onderneming genereren (IB-ondernemers).

De reden dat de overheid een verplichte AOV wil invoeren, is omdat veel zelfstandigen zich nu niet of onvoldoende verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Hierdoor lopen zij het risico om in financiële problemen te komen als ze door ziekte of een ongeval tijdelijk of permanent niet kunnen werken. De overheid wil dit risico beperken en ervoor zorgen dat alle ondernemers een basisinkomen hebben als ze arbeidsongeschikt raken.

Uit cijfers blijkt dat slechts 19% van de zelfstandigen een AOV heeft afgesloten. Dit betekent dat ruim 80% van de ondernemers geen verzekering heeft die voorzien in een inkomen bij arbeidsongeschiktheid. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn, zowel voor de ondernemer zelf als voor de maatschappij. Denk aan schulden, armoede en een beroep op sociale voorzieningen (bijstandsuitkering).

Hoe gaat de verplichte AOV eruit zien?

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, die naar verwachting in 2027 ingaat, heeft de volgende kenmerken:

Wachttijd en dekkingsduur

  • Er geldt een wachttijd van één jaar voordat de uitkering start.
  • De dekking loopt door tot de AOW-leeftijd.

Uitkering en premie

  • De uitkering bedraagt maximaal 70% van je huidige inkomen, maar zal niet meer zijn dan 100% van het minimumloon.
  • De geschatte premie ligt tussen 7,5% en 8% van het inkomen, tot maximaal 14,3% van het wettelijk minimumloon.

Toegankelijkheid en doelgroep

  • Het UWV biedt de verzekering aan onder gelijke voorwaarden voor alle zelfstandigen, ongeacht gezondheid of beroepsrisico.
  • De verzekering is bedoeld voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen, inclusief meewerkende echtgenoten en zelfstandigen in de agrarische sector.
  • Directeur-grootaandeelhouders en resultaatgenieters vallen voorlopig buiten de regeling.

Keuzevrijheid

  • De mogelijkheid om later te kiezen voor een particuliere AOV met minimaal dezelfde dekking en premie wordt nog onderzocht.

Deze details kunnen nog wijzigen, omdat de wetgeving nog niet definitief is vastgesteld.

Regel nu al een AOV!

De verplichting gaat in vanaf 2027. Maar wat als je in de tussentijd te maken krijgt met ziekte of arbeidsongeschiktheid? Om voorbereid te zijn op onverwachte omstandigheden, raden we aan direct te beginnen met het afsluiten van een AOV. Arbeidsongeschiktheid kan immers iedereen op elk moment treffen.

Om het afsluiten van een AOV te vergemakkelijken, hebben wij in samenwerking met ASR een tool ontwikkeld. Met deze tool bereken je eenvoudig zelf een premie en kun je direct online de verzekering afsluiten. Zo bespaar je op advieskosten en tijd, terwijl je toch profiteert van onze servicevoordelen.

Verder kun je door het online zelf te regelen een betere AOV afsluiten. Je kunt kiezen voor een flexibele polis en tot wel 90% van het gemiddelde inkomen verzekeren, in plaats van maximaal 100% van het minimumloon. Bovendien kan de premie vaak lager uitvallen en kun je kiezen voor een snelle uitkering, al vanaf 30 werkdagen. Wacht daarom niet te lang en bereken direct je persoonlijke AOV premie!

Scroll naar boven